Vitamín C, D, alebo E … Nájdeme ich takmer v každej domácnosti a ich účinky sú nám veľmi dobre známe. Podpora imunity, zdravé kosti a silné nechty a vlasy…

Ale čo viete o vitamíne K a K2, ktorý je pre naše zdravie taký dôležitý?

Nedostatok Vitamínu K predstavuje dnes veľký problém. Ale málokto o tom vie…

Štúdie ukázali, že až 99 zo 100 ľudí má dnes nedostatok vitamínu K, ale mnohí o tom nepremýšľajú, pretože si neuvedomujú príznaky spojené s nedostatkom tohto vitamínu.

Ak trpíte črevnými problémami, krvácaním a zle sa hojacimi ranami, krvácaním z ďasien, únavou, menštruačnými poruchami, krvácaním z nosa, mali by ste spozornieť, pretože všetky tieto príznaky naznačujú nedostatok vitamínu K. Nedostatok tohto vitamínu spomaľuje zrážanie krvi a môže spôsobiť aj príznaky cukrovky. Hlavnými nepriateľmi tohto vitamínu sú rôzne polotovary, konzervy, vyprážané jedlá a rôzne lieky, najmä antibiotiká.

Vitamín K bol objavený v Dánsku a jeho hlavnou funkciou je regulácia zrážania krvi. Regulácia zrážania krvi však nie je jediná, ktorá ho robí tak dôležitým. Vitamín K tiež zastavuje krvácanie, podporuje hojenie rán, podieľa sa na regenerácii tela, zvyšuje odolnosť proti infekciám a podieľa sa na kontrole hladiny cukru v krvi.

Je nevyhnutný pre správnu funkciu obličiek a tiež chráni krvné cievy pred aterosklerózou, čím znižuje napr. riziko infarktu srdca, Alzheimerovej choroby a rakoviny prostaty. Vitamín K má zároveň veľmi silný antioxidačný účinok. Odborníci na zdravie tvrdia, že žiadny iný vitamín nemá rovnaký antioxidačný účinok ako vitamín K, a preto môže pomôcť liečiť určité druhy rakoviny.

Potvrdila to aj štúdia uskutočnená na prestížnej klinike Mayo v Spojených štátoch, ktorej výsledky boli prezentované na výročnej konferencii Americkej asociácie pre výskum rakoviny. Táto štúdia zistila, že získanie správneho množstva vitamínu K s jedlom alebo doplnkami znižuje pravdepodobnosť lymfatického karcinómu.

Vitamín K je okrem toho veľmi dôležitý aj pre našu pokožku. Zachováva prirodzenú bariérovú funkciu pokožky, prispieva k všetkým procesom ochrany a hojenia pokožky a pomáha rýchlejšie hojiť poranenia alebo modriny. Zmierňuje zápaly, sčervenanie, opuchy a pomáha pri ekzémoch. Tento vitamín sa často označuje ako exkluzívny vitamín a má jedinečnú schopnosť spomaľovať proces starnutia a úplne zlepšovať stav pokožky.

V roku 2006 vedci uznali, že iný typ vitamínu K – vitamín K2, predtým známy ako aktivátor X, hrá v našom tele veľmi dôležitú úlohu a jeho nedostatok môže mať výrazný vplyv na naše zdravie. Vitamín K2, známy tiež ako menachinón, prispieva k zlepšeniu funkcie mozgu, poskytuje viac energie, redukuje oxidačný stres, zlepšuje metabolizmus a znižuje riziko obličkových kameňov. Hlavným účelom tohto vitamínu je však regulovať vápnik v kostnom tkanive a artériách. Bez vitamínu K2 sa vápnik ukladá v mäkkých tkanivách, nie v kostiach, čo spôsobuje veľké poškodenie celého nášho tela.

V dôsledku hromadenia vápnika na stenách krvných ciev existuje riziko katarakty, nefrolitiázy a aneuryzmy. Pretrvávajúca slabosť, zvýšený pocit smädu, rôzne bolesti brucha, srdcové arytmie, svrbenie, depresia – tieto príznaky môžu byť spojené s nedostatkom vitamínu K2.

Zdravotníci upozorňujú, že na prevenciu týchto účinkov na naše telo by sa mal vitamín K2 užívať spolu s vitamínom D3.

Prečo?

Vitamíny D3 a K2, keď sa užívajú spolu, pomáhajú zaistiť správny metabolizmus vápnika v našom tele, bránia jeho hromadeniu na stenách krvných ciev a pomáhajú predchádzať riziku kardiovaskulárnych chorôb.

Ako to teda prebieha?

Vitamín D3 riadi vstrebávanie vápnika v krvi, zatiaľ čo vitamín K2 zaisťuje, že absorbovaný vápnik ide tam, kde je to potrebné – do kostného tkaniva.

Užívanie týchto vitamínov samotných spôsobuje problémy s nadbytkom vápnika: ak vápnik nevstúpi do našich kostných tkanív, obvykle sa ukladá v tepnách, čo výrazne zvyšuje riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Môžeme jesť zdravé jedlo, cvičiť, fajčiť a nepiť príliš veľa alkoholu, ale ak máme vápnik v tepnách, budeme trpieť rôznymi kardiovaskulárnymi chorobami.

Pre koho je určený?

Vitamín K2 je obzvlášť dôležitý pre staršie osoby, pretože udržuje pevnosť kostí a znižuje riziko osteoporózy. Nesmieme pri to zabúdať ani na optimálny príjem vápnika a horčíka (produkt Kalcikinon od Valentisu). Príliš vysoké dávky totiž môžu spôsobiť hromadenie vápnika v tepnách a obličkách, čo zvyšuje riziko infarktu a obličkových kameňov.

Vitamín K2 je tiež veľmi dôležitý u žien po menopauze, tvrdí holandskí vedci. Užívanie doplnkov tohto vitamínu znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb.

Vhodný je aj pre ľudí s kožnými ochoreniami ako ekzémy, časté zápaly a opuchy.

Odporúča sa aj pri chronických zápaloch (kĺby, zápaly gastrointestinálneho traktu) alebo ako podporná liečba pri niektorých typoch rakovín.

Ako doplniť svoje telo týmto vitamínom?

Vitamín K2 je produkovaný baktériami v našich črevách ale len vo veľmi malom množstve. Z potravín sa nachádza v kačacej pečeni, kuracom mäse, fermentovaných syroch s vysokým obsahom tuku, sójových bôboch, vajciach, masle, rybách s vysokým obsahom tuku, mäse a iných živočíšnych produktoch.

Odborníci na zdravie tvrdia, že s našou stravou zvyčajne dostávame 90 percent vitamínu K1, pretože nie je ťažké ho dopĺňať, ale iba 10 percent vitamínu K2, preto je dôležité brať výživové doplnky, aby sa zabezpečila jeho optimálna úroveň.

Na Slovensku sa kombinácia vitamínov D3 a K2 nachádza v mnohých formách: tablety, mikrokapsuly a dokonca aj spreje. Najlepšie vstrebávanie týchto vitamínov je však zabezpečené mikroenkapsulovanou – lipozomálnou formou týchto vitamínov vyrobených špeciálnou technológiou, ktorá zabezpečuje vstrebávanie tam kde je to potrebné – v črevnej sliznici, čím sa zabezpečí oveľa efektívnejšie vstrebávanie.