Keď sme boli deti, hovorili nám, že špenát obsahuje veľa železa. Veď preto je námorník Popeye taký silný 🙂 Ale vedeli ste napríklad, že slnečnicové semiačka obsahujú takmer 3x viac a ľanové až 4x viac železa v porovnaní so špenátom? A absolútnym víťazom je pšeno. To má z potravín najvyšší obsah železa. Konzumácia potravín s vysokým obsahom železa Vám môže pomôcť pri boji s anémiou.

A keď práve nie je po ruke tá správna surovina tak stále je tu evolučný Smarthit Ferrum. Prípravok s obsahom železa s vysokou vstrebateľnosťou. A bez nežiaducich účinkov. Tak typických pre obyčajné prípravky s obsahom železa.

A na koniec to najchutnejšie 🙂 Sľúbený recept Michala Hečka.

Nech sa páči, prajeme Vám dobrú chuť.

Hovädzie zadné, jačmenné krúpy, fazuľka, špargľa, špenát, slnečnia

Na hovädzie potrebujeme:

  • 600g očisteného hovädzieho stehna
  • Trochu slnečnicového oleja na opečenie
  • 2ks červenej cibule, nakrájanej ¼
  • 2 stredné očistené mrkvy
  • 1 očistený petržlen
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 očistený kaleráb
  • ¼ očisteného zeleru
  • Soľ, čierne korenie
  • 50g studeného masla

Príloha:

  • 400g jačmenných krúpov, nelámaných
  • 100g sušené paradajky
  • 50g parmezán alebo iný vyzretý syr podľa chuti
  • 2 strúčiky cesnaku

Zelenina:

  • 12ks špargle, spodok zarezaný asi cca 3cm a začistený škrabkou
  • 20ks zelenej fazuľky, kraje zarezané
  • 2 hrste baby špenátu
  • 2 strúčiky nasekaného cesnaku
  • Citrónová šťava
  • Soľ
  • Čierne korenie

Na ozdobenie na sucho opečené slnčnicové seiačka, dochutené zľahka soľou.

Postup:

Hovädzie zadné zľahka opečieme v hrnci a vyberieme. Pridáme zeleninu na väčšie kúsky a tiež opekáme do zlatista. Vložíme späť hovädzie, zalejeme, vodou, zľahka posolíme a okoreníme, pomaly varíme kým mäso nie je úplne mäkké. Scedíme vývar, mäso rozdelíme na 4 rovnaké časti. V časti vývaru (asi ¼)  ktorý necháme zovrieť si zblanšírujeme špargľu a fazuľku cca 1 minútu a potom rýchlo schladíme, tento vývar nevyhadzujeme, použijeme ho neskôr do krúpov. Ostatný vývar privedieme k varu a na 1 minutu dvývar zredukujeme o cca 90% aby sme dostali bohatú omáčkua a zaglazujeme v nej mäso. Úplne dochucujeme až nakoniec, ak by sme to spravili na začiatku, po zredukovaní by bola omáčka prechutená. Dokončíme studeným maslom, ktoré v teplej omáčke rozmiešame tesne pred servírovaním.

Krúpy si uvaríme v slanej vode až do zmäknutia, scedíme. Na rozpálenej panvici opečieme zľahka paradajky, pridáme pretlačený cesnak a krúpy, podlejeme vývarom, ktorý nám ostal z fazuľky a špargle, tak aby boli krúpy úplne ponorené, privedieme k varu a dokončíme strúhaným syrom aby sme získali krémovú konzistenciu. Naložíme na tanier, pridáme mäso preliate omáčkou. Panvicu z krúpov prepláchneme, rozpálime, na kvapke slnečnicového oleja sprudka opečieme plátky cesnaku, iba pár sekúnd, pridáme fazuľku a špargľu a nakoniec na cca 5 sekúnd baby špenát. Dochutíme soľou, korením a cirónovou šťavou. Servírujeme spolu s mäsom, posypané slnečnicovými semiačkami.